Erkeklerde Akciğer, Kadınlarda Meme Kanseri İlk Sırada
Sağlık Bakanlığı'nın güncel verilerine göre, Türkiye'de en sık görülen kanser türleri arasında erkeklerde
akciğer kanseri, kadınlarda ise
meme kanseri başı çekiyor. Bununla birlikte prostat, kalın bağırsak, mesane ve mide kanserleri de erkeklerde yaygın olarak görülüyor. Kadınlarda ise meme kanserinin ardından tiroit, kalın bağırsak, rahim ve akciğer kanserleri geliyor.
Ücretsiz Kanser Taramaları Devam Ediyor
Kanserin erken teşhis edilmesi amacıyla Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Mobil Tarama Araçları aracılığıyla ücretsiz kanser taramaları yapılıyor.
Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında gerçekleştirilen taramalar şunlar:- Meme kanseri: 40-69 yaş arasındaki kadınlara yılda bir klinik meme muayenesi, 2 yılda bir mamografi çekimi yapılıyor.
- Rahim ağzı kanseri: 30-65 yaş arasındaki kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA testi uygulanıyor.
- Kolon kanseri: 50-70 yaş arası bireylerde 2 yılda bir gaitada gizli kan testi, 10 yılda bir kolonoskopi öneriliyor.
223 Bin Kişiye Kanser Teşhisi Konuldu
Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı Türkiye Kanser İstatistikleri Raporu’na göre, 2024 yılı içinde 223 bin kişiye kanser teşhisi konuldu. Geçtiğimiz yıl yapılan taramalarda
3,3 milyon meme kanseri, 3,5 milyon rahim ağzı kanseri ve 2,7 milyon kolon kanseri taraması gerçekleştirildi.Erken teşhisin büyük önem taşıdığı kanserle mücadelede, ücretsiz tarama hizmetlerinden yararlanmak için vatandaşların en yakın sağlık merkezine başvurması tavsiye ediliyor.