Kadının Statüsü Komisyonu’nda Türkiye’yi Temsil Etti
Birleşmiş Milletler’in (BM) en yüksek katılımlı etkinliklerinden biri olan Kadının Statüsü Komisyonu toplantısına katılan Göktaş, burada Türkiye’nin kadın ve aile politikalarını anlattıklarını belirtti. Filistin ve Suriye’de zor koşullarda yaşayan kadınların sesi olmaya çalıştıklarını vurgulayan Bakan, farklı ülkelerle de ikili görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Kadına yönelik güçlendirme politikalarının büyük ilgi gördüğünü belirten Göktaş, Türkiye’nin ilan ettiği “Aile Yılı” kapsamında yapılan çalışmaları da aktardıklarını söyledi. “Kadını ve aileyi birbirine rakip gibi göstermek yerine, bir bütün olarak ele alıyoruz. Güçlü kadın, güçlü aile, güçlü toplum anlayışıyla hareket ediyoruz” dedi.
Sosyal Medya Kullanımına 2 Aşamalı Düzenleme
16 yaş altındaki çocukların sosyal medya kullanımına ilişkin düzenleme hakkında bilgi veren Göktaş, dijital bağımlılıkla mücadele kapsamında dünya genelindeki uygulamaları incelediklerini belirtti. Akademisyenler, çocuklar, aileler ve sosyal medya platformlarının temsilcileriyle bir araya gelerek çalıştaylar düzenlediklerini söyleyen Göktaş, düzenlemenin iki aşamalı olacağını açıkladı:
- 13 yaş altı çocuklar için özel önlemler alınacak.
- 13-16 yaş arası çocuklar için ise farklı bir çerçeve oluşturulacak.
Sosyal medya platformlarının da belirli algoritmalar oluşturarak yükümlülükleri yerine getirmesi gerektiğini vurgulayan Bakan, düzenlemenin tamamlanmasının ardından şirketlere uyum sağlamaları için süre tanınacağını belirtti.
Aile ve Gençlik Fonu Büyüyor
Aile ve Gençlik Fonu’na ilişkin de bilgiler veren Göktaş, pilot uygulama olarak başlatılan ve kısa sürede tüm Türkiye’ye yayılan programın büyük ilgi gördüğünü ifade etti. Bugüne kadar 72 bin 38 başvuru aldıklarını belirten Bakan, fondan daha fazla gencin yararlanabilmesi için bazı kriterlerin esnetileceğini ve yakın zamanda kamuoyuna duyuru yapılacağını söyledi.
Aile Yılı Çalışmaları Sürüyor
Aile kurumunun küresel ölçekte tehdit altında olduğunu belirten Göktaş, “Sağlıklı aile yapısını koruyarak, krizlere karşı dirençli olmalarını sağlamak istiyoruz” dedi. Aile içi iletişim atölyeleri, ebeveyn okulları ve doğurganlık teşvik programları gibi çalışmaların sürdüğünü ifade eden Bakan, “Her il, kendi dinamiklerine göre projeler üretecek. Ailenin her bir ferdini güçlendirerek sağlıklı toplumlar inşa edeceğiz” şeklinde konuştu.
BM Kadının Statüsü Komisyonu toplantısının ardından çeşitli temaslarda da bulunan Göktaş, Türkiye’nin aile ve kadın politikalarına yönelik uluslararası iş birliklerini güçlendirmeye devam edeceklerini vurguladı.