Pensilvanya Eyalet Üniversitesi’nden Dr. Paige Cunningham’ın yürüttüğü araştırmaya göre, yemekler acılaştıkça kişi daha yavaş yemek yiyor ve daha az tüketiyor. Cunningham, “Yemeğin tadını değiştirmeden az miktarda acı biber eklemek porsiyon kontrolünü kolaylaştırabilir” diyor.
Acının bu etkisinin arkasında, biberlerin içerdiği kapsaisin maddesi var. Bu bileşik vücut ısısını artırarak kalori yakımını hızlandırıyor. Klinik diyetisyen Haley Robinson da, “Kapsaisin vücudun ısısını yükselterek metabolizmayı harekete geçiriyor” açıklamasında bulundu.
Açlığı da Azaltıyor
Cleveland Clinic’ten diyetisyen Patricia Bridget Lane, kapsaisinin beynin açlık ve tokluk hissini yöneten hipotalamus üzerinde etkili olabileceğine dikkat çekti.
Kalp İçin de Faydalı
Harvard Üniversitesi’nden araştırmacılar ise acı biberin kalp sağlığını da desteklediğini açıkladı. Neredeyse her gün acı yiyen bireylerin, sadece haftada bir kez yiyenlere göre %14 daha düşük ölüm riski taşıdığı kaydedildi.
Ancak uzmanlar uyarıyor: Acı biber genellikle yüksek kalorili yemeklerle birlikte tüketildiğinden, miktarına dikkat edilmeli. Dr. Thomas Holland, “Acı biberi doğru beslenme düzeni içinde tüketmek önemli” dedi.