Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Emin Çakmakçı, bu yeni yöntem sayesinde diz ağrısı yaşayan pek çok hastanın günlük yaşamına daha konforlu şekilde devam edebildiğini belirtti.
Cerrahisiz Bir Seçenek: Genikulat Arter Embolizasyonu (GAE)
Kireçlenmenin erken evrelerinde beslenme düzeni, kilo kontrolü, eklem sıvısı enjeksiyonları ve kolajen desteği gibi yöntemlerle ilerlemesi yavaşlatılabiliyor. Ancak ilerlemiş olgularda bu yöntemler yetersiz kalabiliyor. Çakmakçı, “İleri seviyede diz kireçlenmesi olan ve günlük işlerini bile yapmakta zorlanan hastalar için GAE önemli bir alternatif oluşturuyor,” dedi.
Bu işlem halk arasında "diz anjiyosu" olarak biliniyor. Önce röntgen ve MR görüntüleri ile hastanın durumu detaylı inceleniyor. Ardından ultrason eşliğinde diz eklemi değerlendirilerek hastanın bu işleme uygun olup olmadığı belirleniyor. Eğer hasta 65 yaş altındaysa, sistemik bir hastalığı veya kanama problemi yoksa işlem için aday olabiliyor.
Nasıl Uygulanıyor?
Kasık bölgesindeki atardamar yoluyla anjiyo cihazı ile dize ulaşılıyor. Dizde kireçlenmeye neden olan ödem ve sıvı birikimi tespit ediliyor. Dizi besleyen dört damardan hangisinin bu soruna yol açtığı belirleniyor ve sorunlu damar özel bir yöntemle kapatılıyor. Böylece ağrıya ve hareket kısıtlılığına neden olan ödemin kaynağı ortadan kaldırılmış oluyor.
Başarı Oranı Yüksek
Doç. Dr. Çakmakçı, işlemin yalnızca bir saat sürdüğünü ve uygun hasta seçimi yapıldığında yüzde 80’in üzerinde memnuniyet sağlandığını vurguladı. Ancak ileri evre kireçlenme, romatoid artrit, ciddi diyabet veya hipertansiyon gibi durumlarda bu yöntemin etkisi sınırlı olabiliyor.
Çakmakçı ayrıca, GAE yönteminin özellikle yaş tip kireçlenmelerde, yani eklem içinde sıvı ve ödem birikiminin fazla olduğu durumlarda daha etkili olduğunu sözlerine ekledi.