İklim Kanunu Teklifiyle Neler Değişecek?
Teklife göre, her ilde vali başkanlığında "İl İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu" kurulacak. Sera gazı emisyonları azaltılacak, net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda politikalar geliştirilecek. İklim Değişikliği Başkanlığı'nın yetkileri artırılarak, emisyon ticaret sistemi ve karbon piyasası kurulacak. Bu sistemde izinsiz emisyon yapan işletmelere 10 milyon TL'ye kadar ceza kesilebilecek.
Florlu gazlar, ozon tabakasını incelten maddeler ve doğrulanmamış emisyon raporları da ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalacak. Cezalar 120 bin TL’den başlayıp 10 milyon TL’ye kadar çıkabilecek.
112 Asılsız Çağrılara Sert Önlem
Plan ve Bütçe Komisyonu da yoğun mesai yapacak. Komisyon, Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Teklif’i ele alacak. Özellikle 112 Acil Çağrı Merkezine yapılan asılsız çağrılara karşı caydırıcı cezalar getiriliyor. 250 TL olan ceza 1500 TL’ye çıkarılıyor; olay yerine giden ekipler ihbarın asılsız olduğunu tespit ederse 15 bin TL ceza uygulanacak.
Ayrıca Gençlik ve Spor Bakanlığı gelirleriyle ilgili düzenlemeler, TMSF personelinin atanma kriterleri ve kamu yöneticilerinin hizmet süreleriyle ilgili değişiklikler de bu pakette yer alıyor.
Komisyonlar Da Boş Durmuyor
KİT Komisyonu bu hafta; TCDD, Devlet Hava Meydanları, Toprak Mahsulleri Ofisi gibi birçok önemli kamu kurumunun 2021-2022 yıllarına ait hesaplarını masaya yatıracak.
Yapay Zeka Araştırma Komisyonu özel sektör temsilcilerini dinleyecek, Kartalkaya’daki otel yangınını araştıran komisyon ise büyükşehir itfaiye yetkililerinden bilgi alacak.
Dilekçe Komisyonu ise Bafa Gölü ve Antik Latmos bölgesindeki çevresel sorunlarla ilgili ilgili bakanlıkların temsilcilerinden sunum alacak.
Son olarak salı ve çarşamba günleri Meclis'te grubu bulunan partilerin grup toplantıları gerçekleşecek.