Kahramanmaraş merkezli “asrın felaketi” olarak nitelendirilen depremlerde 11 il ağır hasar görmüş, 53 binden fazla kişi yaşamını yitirmişti. Deprem sonrası ortaya çıkan iddialar ise kamuoyunun tepkisini çekti. DW Türkçe muhabiri Alican Uludağ’ın haberine göre, Gaziantep’te babasını kaybeden 9 çocuk, annelerinin yanından alınarak Sakarya Adapazarı’nda Diyanet’e bağlı ama işletmesi İsmailağa Cemaati’ne ait bir vakıf tarafından yürütülen yatılı Kur’an kursuna yerleştirildi.
Sakarya İl Müftülüğü, iddialara “Kur’an kursumuzda depremzede çocuk bulunmamaktadır” şeklinde açıklama getirirken, BirGün’e konuşan vakıf yöneticisi farklı bilgiler paylaştı. Vakıf yöneticisi, Sakarya İl Müftüsü Hasan Başiş’in kendilerini arayarak çocuklara yer ayarlanmasını istediğini, 9 çocuğun kursa alındığını ve halen 7’sinin burada barındığını söyledi. Müftü Başiş ise kursun eğitim sorumluluğunun Diyanet’te olduğunu, yemek ve temizlik gibi hizmetlerin vakıfça sağlandığını ifade etti.
Olay sonrası Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yetkilileri dahil olmak üzere sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu. Dernek, çocukların annelerinden izinsiz şekilde alıkonulduğu ve özgürlüklerinin kısıtlandığı iddialarını gündeme taşıdı.
Ancak Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma açılmasına gerek olmadığına hükmetti. Kararda, yeni ve somut delil bulunmadıkça dosyanın yeniden açılmayacağı belirtildi.
SOL Parti’nin taşıdığı dosya ise Yargıtay’a kadar ulaştı. Yargıtay, üç eski bakan yardımcısının yargılanmasını içeren başvuruyu da işleme almadı. Yüksek Mahkeme, çocukların Diyanet’e bağlı bir kurumda yasal çerçevede eğitim aldığını, annelerin rızasının bulunmadığına dair bir belge ya da tanıklık sunulmadığını ve dolayısıyla ortada suç unsuru bulunmadığını açıkladı. Ayrıca, Aile Bakanlığı’nın konuya ilişkin herhangi bir işlem yapmamasının da cezai bir sorumluluk doğurmadığı ifade edildi.